Matchanalys och kompendium

Vi erbjuder nu som första företag en heltäckande matchanalys med fokus på framförallt serven. Denna analys gjorde Pim-Pim Johansson till världsrekordhållare i serve inom flera kategorier, såsom hårdaste serve, flest serveess i en och samma match, vinst av 2 ATP-tävlingar utan att tappa serven, samt flest procentuellt vunna servegame under en och samma säsong på ATP-touren.

Vi har skapat en revolutionerande analysmetod baserat på teorin från vårt kompendium ”Om bollar inte fanns skulle jag uppfinna en”. Kompendiet finns att ladda ner gratis på vår hemsida.

Vi tillhandahåller en mall som tränaren fyller i för sin adept under ca 20 matcher, varefter vi tar hand om hela analysen och skriver en skräddarsydd rapport där vi highlightar områden där det finns förbättringspotential. Det kan handla om både rena taktiska förändringar i matchsituationer men också att vi föreslår förändringar i träningsupplägget.

Det som gjorde Pim-Pim så framgångsrik i servandet var både stabiliteten i serven men också att PimPim inte hade några svagheter i serven. Det som gör tennisen unik gentemot många andra idrotter såsom ex. längdhopp är att i längdhopp räknas det längsta hoppet och inte det bästa kortaste hoppet, till skillnad från tennisen där det faktiskt är de sämsta servegamen som avgör en match. Om en spelare gör ex. 24 serveess fram till ett tie-break och sedan inte sätter en enda förstaserve så kommer spelaren förmodligen att förlora tie-breaket. I vår analys är därför stabilitet en central del. Vi analyserar även hur spelaren presterar på viktiga och oviktiga poäng. Vi rangordnar alla servepoäng från de matcher som ingår i analysen för att se om spelaren eventuellt underpresterar på viktiga poäng. Syftet med vår analys är att spelaren hela tiden ska fokusera sin träning på det som är viktigast för spelarens prestation. Exempelvis om en spelare underpresterar på viktiga poäng skulle det kunna beror på att den omedvetet eller medvetet använder sig av en ineffektiv taktik på viktiga poäng. Vår analys synliggör de delar av spelet där det finns förbättringspotential.

Den viktigaste analysen är trots allt hur spelaren optimalt ska välja placering och fart på första- och andraserven. Vi använder i vår analys publicerad forskning baserad på spelteori vilken har belönats med Nobelpriset. Forskningen visar att proffsspelare skulle öka inspelade prispengar med minst 20 % om de valde en optimal hastighet. Många spelare gör misstaget att de tar alldeles för liten risk på andraserven medan andra spelare tar för mycket risk på andraserven. Med vår analys tar vi fram fakta för den enskilde spelaren istället för att basera träningsupplägg och taktik på fingertoppskänsla.

En annan viktig del i vår analys är placering av serven. Även här är tennis lite speciellt gentemot andra idrotter. En golfspelare kan alltid välja att slå sitt favoritslag från tee medan en tennisspelare inte alltid kan serva mot mittlinjen om det är favoritserven. Nyckeln till framgång är att veta hur ofta man kan använda sig av sitt favoritslag och hur ofta man måste variera serven och ibland slå en serve som man har svårare för.

Du kan ladda ner vårt kompendium Om bollar inte fanns skulle jag uppfinna en här.

Joachim ”Pim-Pim” Johansson